Jump to content

Mit fogyasszunk egészségünk megőrzése érdekében?

2017. 03. 28. 17:50

Ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket, lendületünket, energiaszintünket, fontos a mindennapos,rendszeres táplálkozás. Nem mindegy azonban, hogy miből mennyit fogyasztunk, szervezetünk egyensúlyának megőrzése érdekében. Mit fogyasszunk napi rendszerességgel , testünk-lelkünk kiegyensúlyozottságának megőrzése érdekében?

Fontos, hogy a sütés-főzés során kerüljük a sok só és cukor használatot, ezek ugyanis nagy mennyiségben egészségkárosító hatással bírnak. Együnk minden nap friss zöldséget és gyümölcsöt, ezek pedig legyenek arányosan elosztva az elfogyasztandó tejtermékekkel, húsokkal és tésztafélékkel.

Mindig figyeljünk az elfogyasztott ételek, italok mennyiségére és minőségére! A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen, valamint naponta legalább 3-5 alkalommal kell kevesebb és változatosabb ételeket fogyasztani. A mindennapos zöldség, gyümölcs és teljes értékű gabonafogyasztás csodát művel az egészségünkkel. Mindemellett, ne feledkezzünk meg a zsírszegény tejtermékekről és a sovány húsokról sem.

Hogy szervezetünk vitaminszükséglete kielégítő szinten legyen, fontos, hogy változatosan étkezzünk.

Zöldségfogyasztás...

Együnk minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségeket, például paradicsomot, sárgarépát, brokkolit. Fogyasszunk száraz hüvelyeseket (pl. babot, lencsét, csicseriborsót, szóját) levesek, főzelékek, saláták, krémek részeként. A friss, gyorsfagyasztott és konzerv zöldségfélék, savanyúságok mind számítanak. A konzervek közül azt válasszuk, amelyik kevesebb sót tartalmaz. Burgonyát legfeljebb minden második, vagy harmadik napon célszerű fogyasztani.

Fogyasszunk legalább 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt naponta! Ebből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen. A burgonya nem számítható be a napi 4 adagba. 1 adagnak 10 dkg friss, párolt vagy főtt, idényjellegű zöldség vagy gyümölcs felel meg. (pl. 1 közepes paprika, paradicsom, 1 közepes alma vagy narancs) vagy 1 kis tányér saláta vagy 1 kis pohárnyi bogyós gyümölcs.

Gyümölcsfogyasztásról…

Együnk gyümölcsöt tízóraira, uzsonnára, salátaként vagy desszertként. A reggeli gabonafélék tetejére, de akár a palacsintába is, az évszaktól függően, tehetünk bármilyen gyümölcsöt. Elsősorban friss gyümölcsöt válasszunk, de fogyasztható szárított, fagyasztott, vagy konzerv formában is. Amikor gyümölcslevet választunk, célszerű a 100%-os termékeket választani.

Hetente 2-3 alkalommal ajánlott egy kis maréknyi (sótlan) olajos magkeverék, dió, mandula, mogyoró, tökmag, napraforgómag, kesudió, paradió stb. fogyasztása.

Gabonafélékről…

Fogyasszunk naponta legalább egyszer teljes értékű gabonából készült kenyeret, péksüteményt, köretet. A finomított gabonaféléket helyettesíthetjük teljes értékűekkel, pl. teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel, kiflivel, zsemlével, tésztával, keksszel, gabonapehellyel, barna rizzsel. Tészta ételek esetén remek választás a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, vagy pl. a durum tészta is. Az élelmiszerek címkéjén mindig ellenőrizhetjük az összetevőket.

Halak, tejtermékek…

A mindennapi tej és tejtermék fogyasztás egészségünk megőrzése érdekében nélkülözhetetlen. Ha tehetjük válasszunk csökkentett zsírtartalmú termékeket. Ezek a sok fontos tápanyagból, pl. kalciumból is majdnem ugyanannyit tartalmaznak, mint a teljes tej és tejtermékek, azonban kevesebb zsír és energia van bennük. Fontos, hogy próbáljunk meg heti rendszerességgel változatosan étkezni a teljes értékű fehérjékben gazdag élelmiszerekből, például sovány húsokból vagy éppen a tojásból. Fogyasszunk hetente legalább egyszer tengeri halat. (busát, kecsegét, pisztrángot)

Mindig gondoljunk a folyadékpótlásra!

Szomjoltásra legalkalmasabb az ivóvíz. Gyümölcs - és zöldségleveket, cukortartalmú teákat, üdítő - italokat, turmixokat, tejes italokat, (pl. kakaó, tejeskávé) csak a folyadékbevitel színesítésére, alkalmanként, kis mennyiségben igyunk.

Nem csak a táplálkozásra kell odafigyelnünk, ha testi-lelki egészségünket, és energiaszintünket is megakarjuk őrizni. A sport és a mozgás elengedhetetlen kelléke az egészséges életmódnak. Válasszunk olyan mozgásformát, amit szeretünk csinálni és legalább 10-15 percig megállás nélkül tudjuk is csinálni. A sport, mozgás , gyakorlatok időtartamát fokozatosan növeljük. Fiatalabbaknak aponta legalább 1 óra kiadós mozgás lenne a fontos egészségük megőrzése érdekében, míg a felnőttek esetén ez 2 óra körüli időtartam.

Egészségünk megőrzése érdekében kerüljük az alkoholfogyasztást és a dohányzást, figyeljünk oda testünk jelzéseire, őrizzük meg egészségünket és testi-lelki harmóniánkat!

(Forrás: lelkielet.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)