Jump to content

Rend a lelke mindennek

2015. 10. 14. 15:27

Te tudtad, hogy egy rendetlen lakás sokszor a tulajdonos belső lényét tükrözi, és hogy egy rendetlen környezet hatással van a viselkedésünkre, és az érzéseinkre is?

Nagyanyáink még azt tanították nekünk, hogy csak olyan tárgy legyen a lakásban,a mit örömmel használunk, és szép emlékek fűznek hozzá. Óva intettek tőle, hogy túlzsúfoljuk az értékeket. Azonban máig vannak olyan emberek akik hajlamosak a lakásuk túlzsúfolására.
Persze, a túlzott rend is figyelemfelkeltő. Aki élére rakja a dolgokat, sokszor kontrollmániásak, egyfajta kényszeres személyiségek.
Annak, aki súlyos traumán esik át (betegség, gyász, válás, költözés, gyerekszülés, házasság), megváltozhatnak a szokásai: az addigi rendetlenséget fegyelmezett rend válthatja fel, vagy épp fordítva.

Néhány tanács, hogy uralhasd a helyzetet:

  • Szabadulj meg mindentől, amire nincs szükséged, vagy nem okoz örömet.
  • Ne tulajdoníts minden egyes tárgynak érzelmi jelentőséget, mert csak nagy kín árán fogsz tőlük megszabadulni.
  • Egyes tárgyak szinte plusz teherként rakódnak rád, válj meg tőlük!
  • Az egyfajta dolgokat (pl. körömlakkok, kozmetikai szerek, ruhák) lehetőleg tartsd egy helyen!
  • Legyen meg mindennek a helye, ne csak úgy letedd őket valahová!
  • Megtörtént már veled valaha, hogy a kopott, viseltesebb utcai ruhát eltetted otthoni viseletnek, de sosem hordtad? Nem csodálom, mert nem kényelmesek. Válj meg tőlük!

Előbb tehát mindig selejtezz, és meglátod, nemigen lesz szükséged új tárolóeszközökre! A megunt dolgokat elviheted a szeretetszolgálathoz is, így könnyebb lesz búcsút mondanod nekik.

(Forrás:lelkielet.hu, Fotó:pexels.com)

Csatlakozz a Lelki Élethez a Facebookon!