Jump to content

Lehetséges a koffeintúladagolás? & mi köze a kávémnak a dopaminhoz?

2015. 08. 18. 11:45

A koffein az adrenalin termelődését is stimulálja, a 'Fight or Fight' hormont! Növeli a pulzus számod, növeli a vérnyomásod, s kitágítja a légutaid. Továbbá, megelőzi a dopamin szinted reabszorpcióját az agyadban, amitől boldognak érzed magad!

Valójában ugyanazt teszi, mint a kokain, csak kisebb mértékben. Ez is csak egy drog! Ez a dopamin stimuláció is közrejátszik a mérsékelt koffein függőséghez.

Szóval, tudsz túl sok kávét inni? Van egy halálos adagja a koffeinnek, ami nagyjából 150mg/testsúlykilogramm. Ez azt jelenti, ha 70 kg a testsúlyod, 14000 mg szükséges a túladagoláshoz. Egy csésze kávé nagyjából 150 mg koffeint tartalmaz, ami azt jelenti, ha 70 kg a testsúlyod, körülbelül 70 csésze kávétól halnál meg. Azonban, ennyi kávét egyszerre nem tudnál meginni, hisz nem férne bele a gyomrodba. Ezen felül, mániát, hallucinációkat tapasztalnál, mielőtt elérnéd a túladagolást.

A koffein felezési ideje nagyjából 6 óra-szóval, ha megiszol egy csésze kávét 150 mg koffeinnel, 6 óra után már csak 75 mg marad a szervezetedben, és csak a felét érzed a hatásának. További 6 óra után, már csak 37,5 mg marad, lehetőséget adva az adenozinnak. Emiatt nyúlnál a következő csészéért, hogy fenntartsd ezt a csodálatos, serkentő érzést.

Szeretnél hírt kapni a friss cikkekről? Kövess minket a Facebook-on!