Jump to content

Az ész megáll! A koffein hatása az agyadra

2015. 08. 17. 20:30

Stimuláló hatásának következtében könnyű megérteni, miért a második leginkább keresett áru a földön, az olaj után. A legtöbbünket ébren tart, átsegít a napokon. De hogyan működik?

Mit tesz pontosan a kávé az agyaddal? Mikor ébren vagy, egy adenozin nevű kemikália szép lassan felhalmozódik az agyadban, s az adenozin receptorokhoz kötődik, melyek ezáltal lelassítják az agyműködésed. Végül minél több adenozin van jelen, annál lassabbnak érzi magát az agyad. Egyértelmű, minél tovább vagy ébren, annál fáradtabb leszel. Ebből kiindulva, mikor alszol, az adenozin mennyisége lecsökken, s a fáradtság fokozatosan elmúlik.

Tudtad? A koffein a kávédban hihetetlenül hasonló az adenozin felépítéséhez. A koffein a véráramodon keresztül eljut az agyadhoz, ahol az adenozin receptorokhoz kapcsolódik. De, mivel ez nem adenozin, a fáradtság érzés nem jár mellékhatásként. Az adenozin többé nem tud kapcsolódni, így a nyugtató tulajdonságai csökkennek. Ami nagyszerű, ha fáradt vagy! Bár, hosszú koffein használat után, az agyad egyre több adenozin receptort termel-ami annyit jelent, hogy több koffein szükséges, hogy ugyanazt a hatást elérjük. Mindemellett, ha szeretnéd elhagyni a kávé fogyasztását, vagy kihagyod a napi rutin adagod, elvonási tüneteket tapasztalhatsz, s fáradtabbnak érezheted magad, mint azelőtt, hogy kávét fogyasztottál!

De a koffein itt nem áll meg! A 2.részben további érdekességeket olvashatsz a hatásáról!

Szeretnél hírt kapni a friss cikkekről? Kövess minket a Facebook-on!