Jump to content

10 módszer hogyan javítsunk azonnal életünkön! (I. rész)

2015. 07. 15. 17:30

A legtöbb problémát agyunk okozza. Meglepődsz, de a gondok többsége nem holmi események következményei, nem más emberek cselekedeteiből fakadnak és nem a sikertelenség szüleményei.
Csak azért keletkeznek, mert vannak bizonyos mentális szokásaink és berögződéseink.

Ezeket levetve, hamar rájövünk, hogy az elképzelt probléma csupán agyunk kreatív szüleménye, tehát valójában nem is létezik.
Íme tíz olyan viselkedés forma, melyek felismerése jelentős változást hozhat életünkbe.
1. Ne vonj le idő előtti következtetéseket
Ez a szokás kétféleképpen is árthat az életednek. Először is azzal, hogy feltételezed, mi is fog történni, kikapcsolod a figyelmedet és elkezdesz a feltételezéseidnek megfelelően cselekedni. Az emberek többsége gyarló, ezért a legtöbb feltételezés is hibás. Mint következmény – cselekedeteik is hibásak.
A szokás másik rossz oldala – azt hisszük magunkról, hogy képesek vagyunk gondolatokat olvasni, vagyis hogy tudjuk, miért csinálnak egyes emberek ezt vagy azt. Ez hibás személet, sőt, gyökereiben hibás. És pont ez a hülyeség képes úgy szétrombolni egy kapcsolatot, mint semmi más egyéb.
2. Ne dramatizálj
Sok embernek van tehetsége ahhoz, hogy egy kisebb kudarcból halálosan nagy katasztrófát varázsoljon. A bolhából való elefántcsinálás olyan félelmet gerjeszt, amely vagy egyáltalán nem létezik, vagy olyannyira csekély, hogy még beszélni sem érdemes róla. Miért is teszik ezt sokan? Ki tudja. Talán azért, hogy fontosabb embernek tűnjenek mások szemében. Valójában ez ugyanannyira nagy butaság, mint amennyire ártalmas veszélyforrás.
3. Ne találj ki szabályokat
A legtöbb olyan fogalom, hogy „kell” vagy „muszáj”, melyekkel nap mint nap rohangálsz – teljesen haszontalan és értelmetlen. És miben segítenek neked? Mindössze abban, hogy ideges legyél és bűntudatot érezz. Megéri? Követve ezeket a képzeletbeli szabályokat, agyadat csak akadályokkal tömöd tele. Nincs ezen a világon semmi, ami kell vagy muszáj! Jobb, ha már most felfogod. Rosszabb annál, ha saját berögződött szabályaidat másokra is rá akarod húzni – csak egy ijesztő és unalmas fanatikusnak fogsz tűnni. "A maximalizmus – mentális betegség, mely megfoszt az élet igazi élvezetétől, mindig olyan dolgok keresésére ösztönöz minket, melyek nem léteznek."
4. Kerüld a sztereotípiákat és az előítéleteket
A szavak, melyeket használsz, nagyon is alád tudnak tenni. A negatív szószedet és kritika ugyanilyen gondolkodást vált ki. Amikor bizonyos dolgokat és jelenségeket megpróbálsz beskatulyázni, elveszíted azt a képességed, hogy lásd azok valós jelentését és értelmét. Mondhatjuk úgy is, hogy az abszolút haszontalanságig korlátozod gondolkodásodat. Próbáld elképzelni, hogy az „igen” és a „nem” között végtelen számú árnyalat létezik. Az emberi nyelvezet messze nem képes leírni az összes élet adta lehetőséget és jelenséget, ez pedig egy óriási akadály gondolkodási módszerünkben.
(Forrás: internet, ismeretlen szerző, Fotó: freedigitalphotos.net,Two_Women_In_The_Pool_Having_Fun_by_alexisdc )Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!