Jump to content

Az élet üzemanyaga -könyvrészlet

2015. 05. 22. 12:47

Bear Grylls: A te életed. Eddz érte! (részletek)

„Eddz keményen, étkezz helyesen, pihenj eleget, légy következetes – és a tested átalakul.”

Az elv, hogy a táplálék az élet üzemanyaga, vadászó-gyűjtögető elődeinkig nyúlik vissza, akik csak azt ették, amit találtak – vagyis azt, amit a természet táplálékul szánt nekik. Ezzel szemben mai modern, kényelemközpontú világunkban, olyan élelmiszereket fejlesztünk ki és fogyasztunk, amelyek az ízlelőbimbóinkat kényeztetik, ahelyett, hogy tápanyagban gazdag ételeket ennénk, amelyek az egész testünket ellátják üzemanyaggal, és segítenek minket mindennapi tevékenységünkben.


Én azzal tettem meg az egyik legfontosabb lépést az edzettség és egészség felé, hogy újragondoltam a táplálkozáshoz való viszonyomat. Az ételekre immár az élet üzemanyagaként kellett tekintenem, és vállalnom kellett a felelősséget azért, ahogyan a szervezetem az étrendemet alkotó ételekre reagál. A legnagyobb változtatást az adagok méretében és az élelmiszerfajták százalékos arányában hajtottam végre. Ma már kisebb adagokat eszem, és kiegyensúlyozott étrendre törekszem, amely 40%-ban szénhidrátokból (főleg gyümölcs- és zöldségfélékből), 40%-ban fehérjékből (ebben a vörös húsok csak korlátozottan vannak jelen) és 20%-ban „jó” zsírokból áll. Bár az étrendem korábban is gazdag volt tápanyagokban, ez az apró finomhangolás lényegesen hatékonyabbá tette az edzést, és elősegítette a zsírégetést. Sokkal több zöldséget és vörös húsok helyett döntően fehér húsokat kezdtem fogyasztani, emellett pedig gyakrabban (hetente kétszer) ettem olajos halat. Radikálisan csökkentettem a finomított cukrok és az olyan egyszerű szénhidrátok bevitelét, mint a burgonya, a kenyér és a tészta, valamint a tejtermékekét és a feldolgozott húsokban (például a kolbászban) található telített zsírokét.A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy megtanuljam, hogyan tehetem ízletessé az egészséges ételeket. Manapság ez már sokkal könnyebb, mint régen, mert az internetről minden szükséges információ és recept beszerezhető, ami az egészséges táplálkozáshoz kell.

Például, ha pizzázni támad kedvünk, az alapot karfiolból készítem el – te is utánanézhetsz az interneten. De két perc alatt csokoládét is tudok készíteni kókuszolajból, nyers kakaóból és természetes juharszirupból. Lefogadom, hogy mindkettőt imádni fogod. Az egészséges táplálkozás érdekében le kell szoktatnod az ízlelőbimbóidat az ételek valódi ízét elrejtő rengeteg sóról, cukorról és zsírról, és át kell állítanod az agyadat arra, hogy finom, de egészséges ételeket készíts. Csak szánd el magad, hogy megtanulod, és hamar bele fogsz jönni. Légy a mestere az egészséges, tápláló fogások felkutatásának. Én két fontos dolgot teszek. Először is, csak egészséges hozzávalókat vásárolok. Másodszor, olyan klassz ételekhez keresek recepteket az interneten, amelyeket elkészíthetek kizárólag ezekből a hozzávalókból. Így viszonylag könnyen találok minden napra tápláló és egészséges ételeket, közben jól szórakozom, és az ebbe fektetett energia az edzéscéljaim elérése szempontjából is sokszorosan megtérül.

(Forrás: Bear Grylls: A te életed. Eddz érte! / Fotó:www.beargrylls.com )

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!