Jump to content

Agorafóbia

2015. 04. 21. 20:00

Az agorafóbia a pánikbetegség leggyakoribb tünete. Bezártságtól való félelmet jelent. Ide tartozik a közlekedéstől való félelem, vagy az, ha valaki fél bemenni egy boltba, felszállni buszra, vonatra, repülőre, mert onnan nem tud akármikor leszállni, hiszen be van zárva.

Akik agorafóbiában szenvednek, liftbe is félnek beszállni. Komolyan szoronganak a sorban állástól, a tömegben levéstől. Ha a szorongás egy helyzetre korlátozódik, az rögzül, s a gyógyszer is csak keveset segít.

A gyógyuláshoz szükség van arra, hogy a beteg ne szégyellje az állapotát, erőt vegyen magán, és merjen változtatni, merje magát kitenni a szorongást keltő helyzeteknek. Sokat ronthat a helyzeten, ha a környezet gúnyos e beteggel szemben.

Az agorafóbiásoknak meg kell próbálniuk egy megértő személlyel beszélni a gondjaikról, s jó, ha egy szakembert is felkeresnek.

Megfigyelhető, hogy a páciensek erőteljes, szülőktől való függésben nőttek fel. A feladat az, hogy növeljék az önérvényesítő képességüket (asszertivitásukat). A terápia része lehet a piacon való alkudás, aprópénzzel való fizetés, a reklamálás is.

Ha a betegség elhatalmasodik, a szenvedő alany egyre jobban fél az önállóságtól függeni kezd a családjától, csökken az önbecsülése, s azzal tölti az életét, hogy a tüneteket elkerülje.

(Forrás: Haraszti L.: Mitől és miért félünk / Fotó:www.periodicodecrecimientopersonal.com)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!