Jump to content

Cannabis a rák ellen?

2015. 04. 12. 08:00

A cannabis lassíthatja egyes rákfajták burjánzását? A haifai Technion egyetem kutatói szerint igen.

Tudtad? Izraelben már régóta felírhatják az orvosok a marihuánát, kihasználva annak hányingert csökkentő, étvágyserkentő, krónikus fájdalmakat enyhítő és közérzetjavító hatásait. Egyes tünetek, és mellékhatások nagyszerűen kezelhetőek vele.

Ezúttal több tucat cannabis féle hatását vizsgálták több száz különböző rákos sejtcsoport növekedésére, és az első következtetések szerint az agydaganat és a mellrák gyógyításában hatékony lehet a cannabis. A kísérletek egy évvel ezelőtt, Dedi Meiri professzor vezetésével kezdődtek el.

Azt vizsgálják, hogy a cannabis képes-e megakadályozni a rákos sejtek agresszívvé válását, hogy harcol-e a sejteken belül és képes-e elpusztítani azokat”- nyilatkozta a Háárecnek.

A kísérletek támogatója az amerikai Cannabis Pharmaceuticals nevű gyógyszeripari vállalat is, amely a növényre alapozva fejleszt ki különböző gyógyszereket.

A vizsgálatok kezdeti szakaszában sikerült „öngyilkosságra”, programozott sejthalálra késztetniük agydaganat sejteket.

Sikerült sejthalált előidézni mellrákos sejtekben is, és kutatják a többi rákfajtát is. Meiri bizakodik abban, hogy sikerülni fog segítenie öt-hat rákfajta kezelését is.

(Forrás: Háárec című izraeli újság /Fotó:guardianlv.com)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!