Jump to content

Lépj túl rajta 4 lépésben!

2015. 04. 03. 06:00

Te mit teszel azokban a nyugtalanító, felzaklató helyzetekben, amikor elönt az aggodalom hulláma, és nem találod a megoldást? Tudod kezelni a helyzetet? Van rá egy adott módszered? Mutatok egyet!

Ha nehéz helyzetbe kerülsz, mérd fel a következőket:

  1. Fontos? Fontos ez a helyzet? Foglalkoznod kell vele? Van ettől fontosabb nehézség az életedben? Nézd az egész képet! Ha nincs is akkora súlya az életedre nézve, mint azt gondoltad volna, engedd el, és lépj előre! Ne engedd magad visszahúzni! Ha viszont valóban fontosnak ítéled, kérdezd meg magadtól:
  2. Indokoltak az érzéseim? Mivel már biztos, hogy a helyzet fontos a számodra, nézd meg, indokoltak-e az érzéseid ez irányban. Talán túlreagálod, és túl hevesek az érzelmeid. Ez nem más, mint vészreakció, és egy teljesen normális önvédelmi mechanizmus. Viszont lehet, hogy eltúlzott. Ahhoz, hogy kiderítsd, átestél-e a ló túlsó oldalára, távolodj el a szituációtól, és gondold végig újra hideg fejjel! Ha az érzéseidet továbbra is indokoltnak tartod, ha a helyzet veszélyes, vagy kihívást jelent, térj át a következő kérdésre:
  3. Mit tudok most kezdeni? Tehát a helyzet fontos, a hozzá fűződő érzéseid indokoltak, de vajon van-e rá megoldás? Tudsz-e rá hatni? Ha nem, engedd el! Ha viszont tudsz valami tenni, tedd fel a következő kérdést:
  4. Érdemes változtatni rajta? Van-e annyi előnye a helyzet/dolog megváltoztatásának, hogy időt, pénzt, energiát szánj rá? Lehet, hogy lesznek negatív következményei is a változtatásnak? Ha nem érdemes vesződni a helyzettel, engedd el! Viszont ha jelentős előnyöd származik a változtatásból, ne késlekedj cselekedni!

(Forras: alomkeresok.hu /Fotó:krishnaette.blogspot.com)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!