Jump to content

Bűvös karikák -Mit nézhet a gyerek?

2015. 04. 21. 12:00

A gyermek szorongani kezd, ha olyan műsort lát, ami nem megfelelő a korához képest. A gyerekek még mindig sokat tévéznek, hiába hódított nagy teret az internet. A műsorokban sokszor helyet kap a csúnya beszéd, az agresszió, és a szexualitás, amivel sokszor felnőtt jelenléte nélkül látnak.

Az egyes műsorokat aszerint sorolják be, hogy tartalmaz-e a kiskorúak fizikai, lelki vagy erkölcsi fejlődését tekintve ártalmas hatásokat. Nem mindegy az sem, hogy egy erőszakos jelenetet elfogadhatónak mutat-e be az adott műsor. Fontos, hogy a kérdőjeles jelenet milyen hosszú, milyen a zenei aláfestése, milyen a képi megjelenítés.

S hogy miért fontos a besorolás? Azért, mert a gyermekek sokszor csak nehezen tudnak különbséget tenni fikció, és valóság között. 6-7 éves korukig például aszerint ítélik meg a tetteket, hogy mi a következményük. A besorolást pszichológusok, pedagógusok végzik.

Az egyes karikák:

  • Korhatárra való tekintet nélkül: pl. Micimackó
  • 6 éven aluliaknak nem ajánlott: ijesztő esetek, rémísztő szellemek, fenyegető állatok jobb, ha elkerülik a gyermekszobát! Tilos a Tom és Jerry, a Pokémon, az Oroszlánkirály.
  • 12 éven aluliaknak nem ajánlott: bűnözés, halál, komoly betegségek, házassági gondok, bűnügyi sorozatok, valóságshow-k, westernfilmek, tehetségkutatók, stb.
  • 16 éven aluliaknak nem ajánlott: direkt félelemkeltés, erőszak, szexualitás. Klasszikus horrorfilmek, animék, CSI, stb.
  • 18 éven aluliaknak nem ajánlott: erőszak, nyílt szexualitás, droghasználat. Ide tartoznak az erotikus filmek, akció, horror, konkrét példa a South park, Gyilkos elmék.

Érdemes azzal foglalkozni, hogy a gyerek minél kevesebb káros hatással találkozzon, s boldog felnőtt lehessen!

(Forrás:tevezzokosan.hu / Fotó:www.flickr.com)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!