Jump to content

A mágikus játék

2015. 03. 20. 10:19

Azt, hogy a játék mennyire fontos a gyermek életében, már jól tudjuk. Azt, hogy nem feltétlenül a drágább játék a jobb, már kevesebben kapiskálják.

A szülő felelőssége, hogy milyen játékot vesz a gyermekének, és az is, hogy játsszon vele. Ne vegyünk olyan játékot, aminek csak az időnyerés a célja! Természetesen a csemete egy idő után egyedül is szívesen eljátszik, majd pedig társakat is keres a játéktevékenységhez. A szülőnek alkalmazkodnia kell ezekhez a helyzetekhez.

A gyerek vágya az, hogy megismerje a világot. Önálló szeretne lenni, de igényli a szülei biztonságot nyújtó bázisát is. Fokozatosan merészkedik egyre messzebb, időben, és térben egyaránt.

A gyermek a játék során:

  • a felnőtt emberek életét tükrözi, utánozza,
  • kipróbálja az elsajátított ismereteket, rögzíti, pontosítja,
  • élvezi a játékot, mivel belső motivációja van rá,
  • elmélyed benne, koncentrál, testileg-lelkileg bevonódik,
  • megszabadul a feszültségektől.

Bármit is játszik a kicsi, megnyilvánul benne érzelmi, gondolati világa, hangulati állapota. Játék során tudattalan feszültségcsökkentő átalakítás megy végbe, a negatív energiák pozitívvá alakulnak. Ezért is mágikus a játék.

Negatív érzéseket jelenít meg a gyermek játék során? Nem kell aggódni, ez teljesen normális folyamat, s nem is kell rögtön arra gondolni, hogy traumás élménye volt. Bármilyen kismértékű testi-lelki fájdalom feldolgozás alá kerülhet.

(Forrás:lelkielet.hu / Fotó:wallpaperseries.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!