Jump to content

A három éveseké a világ?

2015. 05. 06. 10:19

Egy ilyen korú kisgyermek nem csak azért viselkedik úgy, ahogy, mert a szülei valamit elvárnak tőle, helyesnek, vagy helytelennek minősítik a cselekedeteit. Képes átvenni a felnőttektől, gyerekektől komplex magatartásformákat. Mulatságos, de bosszantó is lehet felismerni a forrásmintát, jó és rossz szokásainkat, viselkedésünket.

Te vagy a példaképe, a hőse, s a kicsik játékai is a felnőttvilág tárgyainak kicsinyített másai.

Az utánzás hasznos a csemete számára, hiszen segíti őt a társas alkalmazkodásban. Ha belegondolsz, ezt soha nem hagyjuk abba, a körülöttünk lévő emberektől egész életünk alatt tanulunk.

Ego, az van!

A három éves világának ő maga a középpontja, s nem tudja elfogadni más nézőpontját. Vágyainak megvalósulására azonnal szüksége van, nem szeret várni, kevésbé kompromisszum kész. A dackorszak kiteljesedésének időszaka ez.

Mit tehetsz?

Neveld következetesen, mutass helyes viselkedésmintákat, így segíted őt az önuralom gyakorlásában, és az indulatkezelésben. Az óvoda is jó tanítómester lesz, tanulja majd a megosztást, a csereberét, megtanulja, mik a dolgok értéke, s képes lesz úgy érvényesíteni az akaratát, hogy másnak ne legyen belőle kára. Egyre inkább képes lesz az együttműködésre, s ebben a szerepjátékok, csoportjátékok is segítségére lesznek.

(Forrás:BabaPatika 2015 február / Fotó: pixabay.com)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!