Jump to content

7 tipp, hogyan tölts a gyermekeddel minőségi időt! Első rész

2015. 06. 03. 19:34

A gyermek fejlődése szempontjából rendkívül fontos, hogy mindennap tölts vele minőségi időt. Játssz vele, szervezz programokat, beszélgessetek, s így biztos lehetsz benne, hogy feltöltöd a szeretet-tankját. Nevelj boldog, kiegyensúlyozott gyermeket!

A legtöbb gyermek akkor lesz nyűgös, hisztis, ha kifogy a szeretet-tankja, ezért légy résen, de a legjobb, ha mindig biztosítod az utánpótlást. Ha úgy is érzed, hogy egy tanács nem kivitelezhető, tégy egy próbát, mert hiszen ki tudja!

1. A tervezés mindennek az alapja

Tervezd be előre a programodba a gyermekeddel töltött minőségi időt! Így könnyebben tartod magad hozzá. Tarthatsz külön anya-estet mindegyik gyerekeddel havonta, a születésnapján. Vagy ha nem is akkor, de hetente-havonta tölts el néhány órát csak az egyik gyerekeddel. Ehhez vegyél igénybe segítséget. Meglátod, megéri!

Ha fontosnak tartod a gyermekkel töltött játékot –még akkor is, ha fárasztó-, akkor írd be a naptáradba, vagy a telefonod emlékeztetőjébe, ezzel jelzed a magad számára, hogy ugyanolyan fontos, (ha nem fontosabb), mint az összes többi napi teendőd.

2. Ne utasítsd el csípőből!

Ha a gyerek hív, de Te épp nem érsz rá, mert mondjuk épp bütykölsz valamit, vagy el vagy havazva a házimunkában, ahelyett, hogy percekig győzködöd, miért nem érsz rá, próbáld ki, hogy odamész, és megnézed, mit szeretne, de közlöd, hogy csak rövid időre érsz rá. Ők is elégedettebbek lesznek, és a nemet tartogathatod az igazán kritikus helyzetekre.

3. Használj ki minden lehetséges pillanatot!

Nem mindig az a lényeg, hogy órákat együtt töltsetek, inkább az, hogy a csemete érezze, csak rá figyelsz, még ha 10 perc erejéig is. Van olyan gyermek, aki hazaérkezés után igényli, van, aki reggel, vagy étkezések után, a lényeg, hogy ilyenkor csak vele foglalkozz.

4. Tedd félre a telefont/tabletet/számítógépet!

Így tölthetsz igazán osztatlan időt szemed fényével. Legalább egy rövid időre tedd ezt még, különösen akkor fontos, ha a gyermek hazaérkezik valahonnan, vagy mi érkezünk haza. Eleinte biztosan nehéz lesz, főleg, ha amúgy is hajlamos vagy gyakran lecsekkolni az e-mailjeidet a telefonodon, de rengeteget nyersz vele!

(Forrás: family.com /Fotó:pixabay.com/marcisim)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!